Boekbespreking: “Beyond Reengineering”, Michael Hammer

Beyond Reengineering

Beyond Reengineering

Hoe kom ik er aan, waarom heb ik het gekocht?

Het is alweer een tijdje geleden (2006) dat ik dit boek gekocht en gelezen heb maar ik merk door de ontwikkelingen op mijn werk dat het boek en de ideeën erin nog steeds erg actueel zijn. Dit boek werd me destijds door mijn leraar bedrijfskunde aangeraden voor als ik meer wilde weten over business process reenngineering (BPR)

De boodschap die erin staat blinkt uit in zijn eenvoud: zorg dat je overzicht houd over de complete keten. Vaak worden verbeteringen lokaal en binnen een afdeling gerealiseerd terwijl het grote plaatje vaak vergeten word. Beyond reengineering gaat over het verbeteren van de complete keten.

Bij mijn huidige werkgever word het belang hiervan ook ingezien  en worden gelijke programma’s opgestart onder de ‘E2E’ (end to end)  noemer. Het boek behandeld niet alleen de veranderingen voor de ‘business’ maar laat ook zien wat dit betekend voor werknemers en managers.

De stelling is dat met optimaliseren je max, 10 a 20 % gerealiseerd word. Wil je meer, dan zul je de complete keten moeten aanpakken.

In het boek worden vervolgens enkele voorbeelden geschetst van bedrijven die tot +500% verbetering boeken door het BPR (Business Process Reengineering) toe te passen.

Het mooi en leuke van het boek is dat het niet alleen laat zien wat het met bedrijven doet maar ook met de mensen die in de bedrijven werken. Mensen zoals jij en ik. Dit word in de laatste hoofdstukken verder uitgediept. In het kort, werk wat niets meer toevoegt zal uiteindelijk verdwijnen.

Bonussen die worden uitgekeerd voor werk wat niet gedaan is of voor wanprestaties… Daar zal in de toekomst geen ruimte meer voor zijn.

Zou ik het andere mensen aanraden: Ja!

Over Mark de Bont

www.clearcase.nl www.markde.bont.nl
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s